Láthatóan evangélikus

blogavatar

Mai evangélikus arcképcsarnok | Ismerd meg az evangélikus egyház mai színességét!

Utolsó kommentek

Címkefelhő

Veszprém megye (32),nyugdíjas (28),diák (27),Tolna megye (22),tanár (20),Nógrád megye (18),Bács-Kiskun megye (16),Baranya megye (15),Miskolc (14),Borsod-Abaúj-Zemplén megye (14),Győr-Moson-Sopron megye (13),Pest megye (12),kántor (9),egyetemista (8),Szekszárd (8),Györköny (7),Cinkota (7),evangélikus (7),Soltvadkert (7),Budapest (7),Szeged (6),felügyelő (6),Siklós (6),Balassagyarmat (5),Zánka (5),pedagógus (5),Magyarbóly (5),Sopron (5),pénztáros (5),Ipolyszög (4),Ágfalva (4),Várpalota (4),tanító (4),Csongrád megye (4),Ipolyvece (4),Balatonfüred (4),Zomba (4),Pápa (4),Nemesleányfalu (4),orvos (4),óvónő (4),Nagyvázsony (4),Domony (3),Pilis (3),Fejér megye (3),Felsőpetény (3),postás (3),Nemeskér (3),Csővár (3),Szentantalfa (3),Mohács (3),Kiskőrös (3),tanuló (3),kereskedő (3),Székesfehérvár (3),könyvtáros (3),cukrász (2),rendőr (2),eladó (2),szoftverfejlesztő (2),üzletvezető (2),asszisztens (2),buszsofőr (2),imádság (2),Láthatóan evangélikus (2),gondnok (2),Felsőnána (2),énekkar (2),őstermelő (2),Penc (2),programozó (2),Dunatetétlen (2),Lovászpatona (2),Harka (2),keresztelő (2),Páhi (2),Dörgicse (2),Harta (2),láthatóan evangélikus (2),Szécsény (2),gimnazista (2),Kisdörgicse (2),család (2),Balatonakali (2),konfirmáció (2),hittan (2),Békés megye (2),gazdasági referens (1),Szentendre (1),fejlesztőmérnök (1),gépészmérnök (1),zenész (1),kozmetikus (1),távközléstechnikus (1),könyvelő (1),Csót (1),dajka (1),egyházfi (1),Cegléd (1),presbiter (1),anyakönyvvezető (1),fazekas (1),szakács (1),másodfelügyelő (1),Vöröstó (1),fodrász (1),szociális munkás (1),Fehérvárcsurgó (1),állatorvos (1),Kecskemét (1),történész (1),Bikács (1),énekkarvezető (1),recepciós (1),Tét (1),gyűjteményvezető (1),levéltár (1),Vácegres (1),házaspár (1),webszerkesztő (1),költő (1),hittantanár (1),Gyomaendrőd (1),köztisztviselő (1),szerelő (1),Jász-Nagykun-Szolnok megye (1),Szolnok (1),tűzoltó (1),építész (1),tisztviselő (1),Békéscsaba (1),hentes (1),irodavezető (1),villamosmérnök (1),futó (1),ápolónő (1),gyermekotthon (1),Líceum (1),gyülekezeti pénztáros (1),laboráns (1),gyógyszerész (1),sportoló (1),Kiskunhalas (1),Kaskantyú (1),egészségügy (1),Diósgyőr-Vasgyár (1),borász (1), Bács-Kiskun megye (1),nyomdász (1),teológushallgató (1),XVI. kerület (1),falugondnok (1),informatikai tanácsadó (1),Kétbodony (1),Kazincbarcika (1),Nagymányok (1),Fancsal (1),nővér (1),mezőgazdász (1),esztergályos (1),Alsószeli (1),Veszprém (1),szakmunkás (1),vállalkozó (1),Vanyarc (1),ács (1),nefrológus (1),Beremend (1),hagyomány (1),Sopronbánfalva (1),jogász (1),logopédus (1),élelmezésvezető (1),kesztyűs (1),varrónő (1),házasság (1),gyülekezeti felügyelő (1),óvoda (1)

Aki közösséget és szeretetet kap a gyülekezettől

Jónás-Tamasóczki Dóra – pedagógus, tanító, Cegléd

A hit örömét a nagyszüleimtől kaptam. Hálás vagyok nekik érte. Igyekszem majd a gyermekemnek, Róbertnek is átadni mindezt, hogy ő is megélhesse az evangélium örömét.

A gyülekezetben nagyon sok kedves ismerőst találtam. Próbálok minél több alkalmon részt venni, fontos számomra az evangélikus közösség. A szakmám révén is nagyon szeretem a gyermekalkalmakat, örömmel veszek részt a gyermektáborokban, régebben a vasárnapi iskolában is tevékenykedtem. A felnőtt közösség is egyre jobb, sőt nemrég baba-mama kört is indítottunk. Itt megtalálom a korosztályomnak megfelelő társaságot.

Számos olyan pillanat volt az életemben, amikor azt éreztem, hogy segítséget, útmutatást kapok az Úrtól. Ő mindig átlendített a mélypontokon.

Az imádságban leginkább köszönetet mondok azért a sok mindenért, amit kaptam. Az ima elcsendesedés is, valamint hálaadás az élet apró örömeiért.

Tovább

Közösségben Istennel és emberrel

Domony Pest megye recepciós pedagógus tanár énekkarvezető

Kissné Valentinyi Krisztina – recepciós, pedagógus, énekkarvezető, Domony

Számomra nagyon fontos a közösségben való lét. A gyülekezetben otthon érzem magam.

Az életem az éneklés! Régebben az énekkar tagja voltam, pár éve érkezett a felkérés, hogy a domonyi és a vácegresi énekkarunkat vezessem is. Az éneklés számomra egyszerre hálaadás és fohász. Ezt próbálom közvetíteni a többi énekkari tag felé is. Pedagógiát tanultam, annak a tapasztalatai sokat segítenek abban, hogy csoportunkat motiváljam, hogy az éneklés örömére fel tudjam hívni a figyelmet.

Igyekszem másoknak is átadni azt a hitet, ami engem Istenhez köt. Próbálom éreztetni, hogy mindig van fölöttünk valaki, aki próbálja egyengetni az utainkat, azaz nem vagyunk egyedül. Istennek minden nap hálával tartozunk ezért. Hívőként megélhetjük, hogy hogy egyedül Isten a segítség, Ő mutatja a helyes utat.

Bár éneklésről beszéltem, de én elsősorban anyának és feleségnek érzem magam. A szeretet nagyon fontos nálunk, jó érezni, hogy számíthatunk egymásra.

Tovább

Tanítani csak példamutatással lehet!

Pápa pedagógus tanár Veszprém megye

Kovács Endre Zoltánné Ica néni – pedagógus, Pápa

Csikvándon kezdtem az evangélikus életet. Szüleim annyira szegény családból származtak, hogy édesanyámat, mint harmadik gyermeket már nem tudták nevelni, őt a győri diakónusok oktatták és nevelték. Nagyon kedves, szép emlékek kötnek a diakonisszákhoz. Édesapám katolikus volt, de soha nem volt a családban abból gond, hogy más felekezethez tartozunk. Életemet másként, mint hogy evangélikus legyek el sem tudnám képzelni, gyermekeimet és unokáimat is ebben a szemléletben neveltem.

Életemet igyekeztem Krisztus tanításai szerint élni, tisztességes családi életünk van, szép pedagógusi hivatással. Magyarország ötödik német nemzetiségi szakfelügyelője voltam, amire ma is büszke vagyok. A gyülekezetben az asszonykört vezetem, presbiter vagyok, a Sola Fide Alapítvány titkára, sőt, a kórusban is éneklek. Erőm és tehetségem szerint igyekszem az egyházat szolgálni.

Tanítani csak példamutatással lehet. Amikor a hittan és erkölcstan kérdése előjön, akkor igyekszem a diákokat biztatni, hogy válasszák a vallásukat.

Tovább

Evangélikusként felelősek vagyunk a környezetünkért

pedagógus Bikács Tolna megye

Konczné Kasos Erika – pedagógus, Bikács

A nőegylet segítségével a helyi környezetünkért rengeteget tudunk tenni. Épületeket, sírokat újítunk fel, közösségi rendezvényeket szervezünk. Azt vallom, hogy minden településen egy összetartó, jó közösség tud értéket teremteni. Mi erre törekszünk! Településünk egy nagyon gazdag sváb evangélikus település volt, meghatározó lelki élete volt a községnek. Ha hagyjuk, hogy mindez elfogyjon, akkor nagy hibát követünk el. Igyekszünk a jó mellé odaállni, a lelki életet megerősíteni, a múlt értékeit megőrizni és a jelen közösségét összefogni.

Engem az Úr mindig a jó útra terelgetett, megmutatta a helyes utat. Úgy érzem, hogy eddigi életemben még a nehézségek idején is a tenyerén hordott a Jóisten. Nem a kesergésben hiszek, hanem abban, hogy magunkat és társainkat a pozitív, megerősítő és előrevivő gondolatokkal lehet ösztönözni.

Az imádság számomra lelki kikapcsolódás. Esténként elolvasom az Útmutatót, átgondolom, hogy mit üzen nekem az ige és igyekszem ennek megfelelően élni.

Tovább

Istennel még a nehézségek is könnyebbek

tanár pedagógus Borsod-Abaúj-Zemplén megye Miskolc

Nikházy Bea – angoltanár, presbiter, Miskolc

Fiatalabb koromban nem voltam gyakorló hívő. Egy idő után azonban olyan gyülekezetet kerestem, ahol megtalálhatom az utamat, és jobban kapcsolatba kerülhetek az Úrral is. Ezt a lehetőséget az itteni evangélikus közösségnél szinte teljesen átélem. Egy olyan gyülekezetbe kerültem be, amelynek tagjai befogadtak, olyan ez a közösség, mintha a családom lenne. Olyan lelki erőt kapok itt, amivel a legjobban tudom a saját hitemet is építeni. Figyelnek rám, egyengetik az utamat, s ez igazán megnyugtató.

A mindennapokban mindig vannak nehézségek, de nem akarom azt elképzelni, hogy milyen az, ha a próbákat hit nélkül kell végigcsinálni. A hit olyan energiát, de legfőképpen olyan tudatot ad, ami segít abban, hogy a nehézségek között is megtaláljam azt a módot, amivel meg tudom ugrani az akadályokat. Istenbe vetett bizalmam által tudom, hogy bármi rossz történik, az jóra tud fordulni és a jó képes arra, hogy még jobb legyen.

Pedagógusként is megpróbálom a hitben járás példáját átadni. Személyes beszélgetésekkel, a diákokra való odafigyeléssel vallom, hogy még a kamasz fiataloknak is lehet olyat mondani, amivel közelebb kerülhetnek Istenhez.

Tovább