Láthatóan evangélikus

blogavatar

Mai evangélikus arcképcsarnok | Ismerd meg az evangélikus egyház mai színességét!

Utolsó kommentek

Címkefelhő

Veszprém megye (32),nyugdíjas (29),diák (28),Tolna megye (22),tanár (21),Nógrád megye (18),Bács-Kiskun megye (18),Baranya megye (15),Miskolc (14),Pest megye (14),Borsod-Abaúj-Zemplén megye (14),Győr-Moson-Sopron megye (13),kántor (10),egyetemista (8),Szekszárd (8),Soltvadkert (7),evangélikus (7),Cinkota (7),Györköny (7),Budapest (7),felügyelő (6),Szeged (6),Siklós (6),pénztáros (5),Zánka (5),pedagógus (5),Magyarbóly (5),Balassagyarmat (5),Sopron (5),tanuló (4),Domony (4),Ipolyvece (4),Balatonfüred (4),orvos (4),Zomba (4),Ipolyszög (4),Csongrád megye (4),tanító (4),Pápa (4),Nemesleányfalu (4),óvónő (4),Ágfalva (4),Pilis (4),Nagyvázsony (4),Várpalota (4),Nemeskér (3),Kiskőrös (3),Kecskemét (3),Székesfehérvár (3),könyvtáros (3),Mohács (3),Fejér megye (3),postás (3),Csővár (3),Békés megye (3),Szentantalfa (3),Felsőpetény (3),kereskedő (3),imádság (2),rendőr (2),Penc (2),Láthatóan evangélikus (2),énekkar (2),üzletvezető (2),gondnok (2),presbiter (2),Lovászpatona (2),Jász-Nagykun-Szolnok megye (2),könyvelő (2),eladó (2),őstermelő (2),Felsőnána (2),buszsofőr (2),asszisztens (2),cukrász (2),Szécsény (2),láthatóan evangélikus (2),Páhi (2),keresztelő (2),család (2),programozó (2),konfirmáció (2),Harka (2),Dunatetétlen (2),Harta (2),Kisdörgicse (2),gimnazista (2),Dörgicse (2),hittan (2),Balatonakali (2),szoftverfejlesztő (2),Bikács (1),Vácegres (1),levéltár (1),gyűjteményvezető (1),Diósgyőr-Vasgyár (1),költő (1),Kazincbarcika (1),Kaskantyú (1),egészségügy (1),nyomdász (1),történész (1),szerelő (1),Csót (1),kozmetikus (1),fejlesztőmérnök (1),gépészmérnök (1),jogász (1),távközléstechnikus (1),gazdasági referens (1),webszerkesztő (1),Fehérvárcsurgó (1),másodfelügyelő (1),házaspár (1),tűzoltó (1),egyházfi (1),dajka (1),Szentendre (1),Gyomaendrőd (1),Cegléd (1),zenetanár (1),Mezőtúr (1),közgazdász (1),gyógyszertári asszisztens (1),Kondoros (1),hittantanár (1),köztisztviselő (1),recepciós (1),Kétbodony (1),Tét (1),építész (1),énekkarvezető (1),állatorvos (1),Szolnok (1),gyülekezeti pénztáros (1), Bács-Kiskun megye (1),Vöröstó (1),fodrász (1),házasság (1),Kiskunhalas (1),sportoló (1),futó (1),varrónő (1),kesztyűs (1),teológushallgató (1),mezőgazdász (1),ács (1),nefrológus (1),gyülekezeti felügyelő (1),villamosmérnök (1),hentes (1),gyermekotthon (1),Beremend (1),tisztviselő (1),Békéscsaba (1),logopédus (1),élelmezésvezető (1),irodavezető (1),hagyomány (1),gyógyszerész (1),laboráns (1),Líceum (1),óvoda (1),falugondnok (1),Veszprém (1),zenész (1),szociális munkás (1),szakács (1),fazekas (1),informatikai tanácsadó (1),anyakönyvvezető (1),szakmunkás (1),XVI. kerület (1),borász (1),Sopronbánfalva (1),Fancsal (1),nővér (1),Nagymányok (1),esztergályos (1),vállalkozó (1),Vanyarc (1),Alsószeli (1),ápolónő (1)

Énekben és odafordulásban is szolgálni

Soltvadkert Bács-Kiskun megye énekkar óvónő

Köhlerné Schiszler Ágnes – óvónő, Soltvadkert

Szüleim fontosnak tartották, hogy újszülött gyermekként elvigyenek az evangélikus templomba és megkapjam a keresztséget. Én azóta vallom, hogy keresztény, azon belül is evangélikus vagyok.

Hitvalló evangélikus családban születtem, itt, a soltvadkerti templomban konfirmáltam. Itt kötöttem házasságot, és két gyermekem is itt kapta meg a keresztség szentségét.

Ha az Úristen valakit megajándékoz egy szép énekhanggal, akkor azt a talentumot nem elásnia kell, hanem mások javára fordítani. Ezért aztán negyven éve vagyok az énekkarnak szolgáló tagja. Számomra az éneklés sokszor többet jelent a mondott imádságnál. Azt érzem, hogy nagyon közel röpít Istenhez és olyan lelki töltekezést ad, ami kihat a munkámra, a családi életemre és a felebarátom iránti küldetésemre is.

Vallom a hétköznapi kereszténységet: amit hallok a templomban, az egy olyan útra bocsátás, amit a hétköznapokban, a felebarátom felé történő szolgálatban tudok kiteljesíteni. Ezért fontos, hogy észrevegyem magam körül azokat az embereket, akik szükséget szenvednek, akiknek bármilyen módon szolgálhatok.

Tovább

Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koronáját

Soltvadkert óvoda óvónő Bács-Kiskun megye

Lakatosné Hachbold Éva – óvodavezető, Soltvadkert

Számomra az evangélikusság a hivatásban, a küldetésben és a misszióban összegződik. Mindez visszavezethető gyökereimre, ugyanis erős hitű családból származom. Korábban a gyermekeimtől kaptam egy könyvet: Egy élet a kezedben – ez volt a címe. Vallom, hogy nekünk is életek vannak a kezünkben. Ezért is fontos a hivatástudat és a küldetés: a gyermekeink olyan értékrenddel kell, hogy töltekezzenek, melyre méltán építhet majd a gyülekezetünk.

Óvodavezetőként a munka szót kevésbé használom, mert hiszem, hogy mi elhívatottak vagyunk, így szolgálatként élem meg a rám bízott gyermekek oktató-nevelő munkáját. Hivatásnak azért nevezném még, mert úgy érzem, hogy az Istenhez kötődő hűség meghatározza az egész életemet. Életem igéje is ehhez köthető: „Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koronáját.” (Jel 2,10b) Gyermekként még nem igazán értettem, de amikor a házasságkötésemkor is ez az ige hangzott el, akkor rájöttem, hogy nem csak a családomhoz, hanem a gyülekezetemhez és az egyházamhoz is hűnek kell lennem. Ezt küldetésként élem meg, amit óvodai szolgálatom során hivatásként igyekszem gyakorolni.

Tovább

A gyermekek nevelése a jövő formálása

Bács-Kiskun megye Soltvadkert óvónő

Fejesné Szarka Rita – óvónő, Soltvadkert

Én már pici gyermekkorom óta aktív látogatója vagyok az evangélikus istentiszteleteknek. Akkor még a nagypapámmal érkeztem, aki oszlopos tagja volt az itteni gyülekezetnek. Azóta már van két gyönyörű lányom, most már ők kísérnek el hetente a templomba. Neveltetésemből és hitemből fakadóan fontos számomra a gyülekezetbe járás, valamint az is, hogy a hit örömét továbbadjam a rám bízottaknak.

Húsz éve dolgozom a soltvadkerti evangélikus óvodában. Azt gondolom, hogy nagyon fontos a munkánk, mert a gyermekek nevelése nemcsak az iskolára való felkészítésben merül ki, hanem a keresztyén hit elmélyítésében is.

Azáltal, hogy gyermekeket nevelünk, egy kicsit a jövőt is formáljuk, ami nagyon nagy felelősség. Társadalmunkban sajnos egyre jobban hiányoznak a keresztény értékek, így az alázat, az önzetlenség, a szeretet, a megbocsátás vagy a segítőkészség. Ha ezeket a jézusi, keresztyén magokat el tudjuk ültetni a gyermekekben, akkor azt mondom, hogy egy kicsit javíthatunk a világon.

Tovább

Egy mosoly, egy jóízű köszöntés nagyon sokat jelenthet

Várpalota óvónő Veszprém megye

Lassu Tamásné – Várpalota

A Luther-rózsa számomra mindent kifejez. Ha az ember szívében ott él a Krisztus, akkor van igazán öröm, reménység és derű. Hiszem, hogy a bennem élő Krisztus végzi azt, ami nekem nagyon fontos.

Huszonöt éve dolgozom evangélikus óvodában. Az ember arra törekszik, hogy amit Isten igéjétől kapott, azzal az örömhírrel beszéljen a gyermekekhez, a szülőkhöz, a nagyszülőkhöz. A saját erőm nagyon kevés dologra lenne elég, szükségem van Krisztusra. Őáltala igyekszem nap mint nap végezni feladataimat, munkámat.

Azon túl, hogy óvónő kollégáimmal együtt szeretettel és türelemmel fordulunk a gyermekekhez, próbáljuk megmutatni a hit útját a bibliai történetek és a napi tevékenységek segítségével. Törekszem meghallgatni az embereket. Ha látom, hogy valaki szomorú, akkor próbálom úgy megszólítani, hogy érezze: kíváncsi vagyok arra, amit mond, és mi van vele. Tudom, hogy egy mosoly, egy jóízű köszöntés nagyon sokat jelenthet.

Tovább