Láthatóan evangélikus

blogavatar

Mai evangélikus arcképcsarnok | Ismerd meg az evangélikus egyház mai színességét!

Utolsó kommentek

Címkefelhő

Veszprém megye (32),nyugdíjas (28),diák (27),Tolna megye (22),tanár (20),Nógrád megye (18),Bács-Kiskun megye (16),Baranya megye (15),Miskolc (14),Borsod-Abaúj-Zemplén megye (14),Győr-Moson-Sopron megye (13),Pest megye (12),kántor (9),egyetemista (8),Szekszárd (8),Györköny (7),Cinkota (7),evangélikus (7),Soltvadkert (7),Budapest (7),Szeged (6),felügyelő (6),Siklós (6),Balassagyarmat (5),Zánka (5),pedagógus (5),Magyarbóly (5),Sopron (5),pénztáros (5),Ipolyszög (4),Ágfalva (4),Várpalota (4),tanító (4),Csongrád megye (4),Ipolyvece (4),Balatonfüred (4),Zomba (4),Pápa (4),Nemesleányfalu (4),orvos (4),óvónő (4),Nagyvázsony (4),Domony (3),Pilis (3),Fejér megye (3),Felsőpetény (3),postás (3),Nemeskér (3),Csővár (3),Szentantalfa (3),Mohács (3),Kiskőrös (3),tanuló (3),kereskedő (3),Székesfehérvár (3),könyvtáros (3),cukrász (2),rendőr (2),eladó (2),szoftverfejlesztő (2),üzletvezető (2),asszisztens (2),buszsofőr (2),imádság (2),Láthatóan evangélikus (2),gondnok (2),Felsőnána (2),énekkar (2),őstermelő (2),Penc (2),programozó (2),Dunatetétlen (2),Lovászpatona (2),Harka (2),keresztelő (2),Páhi (2),Dörgicse (2),Harta (2),láthatóan evangélikus (2),Szécsény (2),gimnazista (2),Kisdörgicse (2),család (2),Balatonakali (2),konfirmáció (2),hittan (2),Békés megye (2),gazdasági referens (1),Szentendre (1),fejlesztőmérnök (1),gépészmérnök (1),zenész (1),kozmetikus (1),távközléstechnikus (1),könyvelő (1),Csót (1),dajka (1),egyházfi (1),Cegléd (1),presbiter (1),anyakönyvvezető (1),fazekas (1),szakács (1),másodfelügyelő (1),Vöröstó (1),fodrász (1),szociális munkás (1),Fehérvárcsurgó (1),állatorvos (1),Kecskemét (1),történész (1),Bikács (1),énekkarvezető (1),recepciós (1),Tét (1),gyűjteményvezető (1),levéltár (1),Vácegres (1),házaspár (1),webszerkesztő (1),költő (1),hittantanár (1),Gyomaendrőd (1),köztisztviselő (1),szerelő (1),Jász-Nagykun-Szolnok megye (1),Szolnok (1),tűzoltó (1),építész (1),tisztviselő (1),Békéscsaba (1),hentes (1),irodavezető (1),villamosmérnök (1),futó (1),ápolónő (1),gyermekotthon (1),Líceum (1),gyülekezeti pénztáros (1),laboráns (1),gyógyszerész (1),sportoló (1),Kiskunhalas (1),Kaskantyú (1),egészségügy (1),Diósgyőr-Vasgyár (1),borász (1), Bács-Kiskun megye (1),nyomdász (1),teológushallgató (1),XVI. kerület (1),falugondnok (1),informatikai tanácsadó (1),Kétbodony (1),Kazincbarcika (1),Nagymányok (1),Fancsal (1),nővér (1),mezőgazdász (1),esztergályos (1),Alsószeli (1),Veszprém (1),szakmunkás (1),vállalkozó (1),Vanyarc (1),ács (1),nefrológus (1),Beremend (1),hagyomány (1),Sopronbánfalva (1),jogász (1),logopédus (1),élelmezésvezető (1),kesztyűs (1),varrónő (1),házasság (1),gyülekezeti felügyelő (1),óvoda (1)

A gyülekezeti munka tele van reménységgel

felügyelő hittantanár tanár Gyomaendrőd Békés megye Szentendre

Ratkay Dorottya – felügyelő, hittantanár, Gyomaendrőd

Az evangélikus közösséghez való tartozás egyrészt megnyugvást, másrészt számtalan izgalmat, kihívást rejt magába. Megnyugvást adnak a visszanyúló gyökerek, a hovatartozás tudata, a melegszívű befogadás érzése. Az élő közösség dinamizmusa pedig sok feladatot hoz elém. Szeretem, ahogy a gyülekezet tagjain keresztül is szól hozzám a Mindenható.

A gyülekezeti munka tele van reménységgel és a jézusi gondviseléssel! A szentendrei gyülekezet hittantanáraként arra törekszem, hogy a gyermekeknek átadjak valamit mindabból amit magam is megtapasztaltam. Abban bízom, hogy egy-egy bibliai történet – amit tőlem hallottak – valóban a segítségükre lesz, és irányt mutat az életük kérdéseinél.

Bár beleszülettem az evangélikusságba, saját harcaimat nekem is meg kellett vívnom. Egészen biztos vagyok benne, hogy a családom szeretettel összetartó egysége nem jönne létre Jézus mindent átható jelenléte nélkül. Boldogság, hogy látom, hogy gyermekeimben tovább él az evangélikusság.

Tovább

A csabai kolbásztól a családon át az istenhitig

Békéscsaba Békés megye hentes

Knyihár Mihály – hentes, Békéscsaba

Békéscsaba összefonódik az evangélikussággal! Nem véletlenül, mert Közép-Európa egyik legnagyobb temploma itt található. Az evangélikus templom a város jelképe is.

A kolbászkészítés olyan meghatározó gyermekkori emlékem, amiért később hentes is lettem. Ma már kolbászkészítésből élek. Dedinszky Gyula evangélikus lelkész írt egy könyvet a csabai kolbászról, abból kiderül, hogy adva van a jó kolbász, meg a nagyon jó kolbász és mindenekfölött a csabai kolbász…

Nekem sohasem kellett azon gondolkodnom, hogy higgyek-e. Ez nekem természetes volt. Apukám evangélikus volt, én is az lettem, lányom és fiam is követik a vallást. Amikor tudunk, templomba megyünk, tartjuk az ünnepeket, őrizzük a hagyományokat és hiszünk Istenben.

A gyülekezeti és a családi közösség nagyon fontos. Mi gyermekkorunkban disznótorokra jártunk. Ott összegyűlt a család, amelynek apraja-nagyja együtt végezte békességben a munkát.

Tovább