Láthatóan evangélikus

blogavatar

Mai evangélikus arcképcsarnok | Ismerd meg az evangélikus egyház mai színességét!

Utolsó kommentek

Címkefelhő

Veszprém megye (32),nyugdíjas (28),diák (27),Tolna megye (22),tanár (20),Nógrád megye (18),Bács-Kiskun megye (16),Baranya megye (15),Miskolc (14),Borsod-Abaúj-Zemplén megye (14),Győr-Moson-Sopron megye (13),Pest megye (12),kántor (9),egyetemista (8),Szekszárd (8),Györköny (7),Cinkota (7),evangélikus (7),Soltvadkert (7),Budapest (7),Szeged (6),felügyelő (6),Siklós (6),Balassagyarmat (5),Zánka (5),pedagógus (5),Magyarbóly (5),Sopron (5),pénztáros (5),Ipolyszög (4),Ágfalva (4),Várpalota (4),tanító (4),Csongrád megye (4),Ipolyvece (4),Balatonfüred (4),Zomba (4),Pápa (4),Nemesleányfalu (4),orvos (4),óvónő (4),Nagyvázsony (4),Domony (3),Pilis (3),Fejér megye (3),Felsőpetény (3),postás (3),Nemeskér (3),Csővár (3),Szentantalfa (3),Mohács (3),Kiskőrös (3),tanuló (3),kereskedő (3),Székesfehérvár (3),könyvtáros (3),cukrász (2),rendőr (2),eladó (2),szoftverfejlesztő (2),üzletvezető (2),asszisztens (2),buszsofőr (2),imádság (2),Láthatóan evangélikus (2),gondnok (2),Felsőnána (2),énekkar (2),őstermelő (2),Penc (2),programozó (2),Dunatetétlen (2),Lovászpatona (2),Harka (2),keresztelő (2),Páhi (2),Dörgicse (2),Harta (2),láthatóan evangélikus (2),Szécsény (2),gimnazista (2),Kisdörgicse (2),család (2),Balatonakali (2),konfirmáció (2),hittan (2),Békés megye (2),gazdasági referens (1),Szentendre (1),fejlesztőmérnök (1),gépészmérnök (1),zenész (1),kozmetikus (1),távközléstechnikus (1),könyvelő (1),Csót (1),dajka (1),egyházfi (1),Cegléd (1),presbiter (1),anyakönyvvezető (1),fazekas (1),szakács (1),másodfelügyelő (1),Vöröstó (1),fodrász (1),szociális munkás (1),Fehérvárcsurgó (1),állatorvos (1),Kecskemét (1),történész (1),Bikács (1),énekkarvezető (1),recepciós (1),Tét (1),gyűjteményvezető (1),levéltár (1),Vácegres (1),házaspár (1),webszerkesztő (1),költő (1),hittantanár (1),Gyomaendrőd (1),köztisztviselő (1),szerelő (1),Jász-Nagykun-Szolnok megye (1),Szolnok (1),tűzoltó (1),építész (1),tisztviselő (1),Békéscsaba (1),hentes (1),irodavezető (1),villamosmérnök (1),futó (1),ápolónő (1),gyermekotthon (1),Líceum (1),gyülekezeti pénztáros (1),laboráns (1),gyógyszerész (1),sportoló (1),Kiskunhalas (1),Kaskantyú (1),egészségügy (1),Diósgyőr-Vasgyár (1),borász (1), Bács-Kiskun megye (1),nyomdász (1),teológushallgató (1),XVI. kerület (1),falugondnok (1),informatikai tanácsadó (1),Kétbodony (1),Kazincbarcika (1),Nagymányok (1),Fancsal (1),nővér (1),mezőgazdász (1),esztergályos (1),Alsószeli (1),Veszprém (1),szakmunkás (1),vállalkozó (1),Vanyarc (1),ács (1),nefrológus (1),Beremend (1),hagyomány (1),Sopronbánfalva (1),jogász (1),logopédus (1),élelmezésvezető (1),kesztyűs (1),varrónő (1),házasság (1),gyülekezeti felügyelő (1),óvoda (1)

Minden percért hálával tartozunk az Úrnak!

Szamos Lászlóné Zsuzsa – nyugalmazott dajka, egyházfi, Pilis

Az egyházi szolgálat számomra meghatározó, úgy érzem, hogy a gyülekezeti munka is közelebb segít engem az Úrhoz.

Kisgyermekkorom óta járok templomba. Először a nagymamám hozott el ide, ő volt, aki az első imádságot megtanította nekem. Később a szüleimmel mentem. Férjemmel és gyermekeimmel együtt is mindig örömmel jöttünk a gyülekezetbe. Most már az unokáimmal vagyok itt. Két kislány- és egy fiúunokám van. Felemelő érzés volt őket imádkozni tanítani. Nagyon nyitottak a tanulásra, már több hittanversenyt is megnyertek.

Az embernek vannak mélységei az életben, amikor különösen is érzi, hogy kell a kapaszkodó ahhoz, hogy megmaradjon az Úr útján. Az úrvacsoravétel számomra a lelki békét, a megtisztulást és az Istennel való közeli kapcsolatot jelenti. Próbálok minden alkalmat megragadni, hogy élni tudjak ezzel a szentségünkkel.

Hiszem, hogy minden percért hálával tartozunk az Úrnak, ezért is fontos számomra a családi igénk: „Akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el.” (Ézs 40,31)

Tovább

Akinek a templom az otthona

Pilis Pest megye nyugdíjas üzletvezető

Jansik Mihályné – nyugalmazott üzletvezető, Pilis

Számomra az evangélikusság a születésemtől kezdődik. Itt, a pilisi templomban kereszteltek meg, itt konfirmálkodtam, férjemmel az esküvőnk is a templomban volt és gyermekeink, unokáink keresztelése is itt történt. Férjem harminc éven keresztül itt dolgozott, egyházfi, pénztáros, gondnok is volt. Mi itt éltük az életünket. Számunkra a templom az otthonunk! Ez az a hely, ahol az Úristennel való kapcsolatunk épülhet.

A szocializmus idején nem volt könnyű a hit gyakorlása, de ha valaki a szívében elhatározta, hogy az Úrhoz kötődik, akkor nem volt akadály. Gyermekeimet hittanra járattam, igaz, többször is előfordult, hogy többen megpróbáltak erről lebeszélni, de nem sikerült nekik. Ehhez az is kellett, hogy fiaimra semmi panasz nem volt, így nem tudtak zsarolni minket.

Két éve volt az ötvenedik házassági évfordulónk. Ez jó lehetőség volt arra, hogy visszatekintsek és meglássam: az Úr keze vezette az életünket. Életünk pedig itt, a gyülekezetben volt teljes. Hálás vagyok, hogy a hit örömét át tudtuk mi is adni, és gyermekeink és unokáink is Isten tanítása szerint élnek.

Tovább

A közösség, ahol jó lenni

Pilis Pest megye kereskedő nyugdíjas

Riegerné Janega Györgyi – nyugalmazott kereskedő, Pilis

Én vagyok a gyülekezet egyik „legfiatalabb tagja”, ugyanis nem olyan régen csatlakoztam a közösséghez. Katolikusként nevelkedtem, amíg élt a nagymamám addig jártam a templomba. Szüleim ezt később nem érezték fontosnak, így elmaradtam.

Az én életemben mindig volt egy nyugtalanság. Nem feltétlenül tudtam, hogy mi hiányzik, csak azt éltem meg, hogy valami nem kerek. Mióta Pilisen élünk bekerültem az evangélikus közösségbe, sőt, az énekkarba is meghívtak énekelni. Egyszer eljöttem egy bibliaórára is és itt maradtam. Felkerestem a lelkészt, kértem, hogy hadd vehessek részt a konfirmáción. Úgy érezem, hogy most vagyok a helyemen, jól érzem itt magam.

Szívesen jövök az alkalmakra, úgy érzem, hogy itt megnyugvást kapok. Az istentiszteletek mindig feltöltenek. Amikor valamilyen rendezvény van én itt vagyok és igyekszem segíteni. Ez egy olyan közösség, ahol jó lenni.

Tovább