Láthatóan evangélikus

blogavatar

Mai evangélikus arcképcsarnok | A reformáció 500. évében ismerd meg az evangélikus egyház mai színességét!

Utolsó kommentek

Címkefelhő

Veszprém megye (27),nyugdíjas (21),diák (19),Nógrád megye (18),Tolna megye (16),Bács-Kiskun megye (15),Borsod-Abaúj-Zemplén megye (13),Miskolc (13),tanár (12),Győr-Moson-Sopron megye (12),Baranya megye (10),egyetemista (8),Soltvadkert (7),Cinkota (7),evangélikus (7),Budapest (7),kántor (6),Szeged (6),Pest megye (5),Zánka (5),Balassagyarmat (5),Szekszárd (5),pénztáros (5),Siklós (5),Sopron (5),Balatonfüred (4),Ipolyvece (4),Várpalota (4),Ágfalva (4),Csongrád megye (4),Zomba (4),Ipolyszög (4),Györköny (4),Nemesleányfalu (4),óvónő (4),orvos (3),Fejér megye (3),tanuló (3),Csővár (3),Felsőpetény (3),könyvtáros (3),Nemeskér (3),Nagyvázsony (3),Székesfehérvár (3),Szentantalfa (3),Kiskőrös (3),Penc (2),asszisztens (2),eladó (2),rendőr (2),Kisdörgicse (2),Harta (2),hittan (2),énekkar (2),imádság (2),Mohács (2),Felsőnána (2),pedagógus (2),őstermelő (2),láthatóan evangélikus (2),Szécsény (2),Magyarbóly (2),konfirmáció (2),cukrász (2),Láthatóan evangélikus (2),keresztelő (2),Dunatetétlen (2),kereskedő (2),Páhi (2),programozó (2),család (2),Harka (2),Dörgicse (2),Balatonakali (2),Pápa (2),házaspár (1),Vanyarc (1),buszsofőr (1),felügyelő (1),vállalkozó (1),Alsószeli (1),történész (1),Fancsal (1),gyűjteményvezető (1),levéltár (1),nővér (1),szerelő (1),Bikács (1),Nagymányok (1),esztergályos (1),Fehérvárcsurgó (1),fodrász (1),szakács (1),fazekas (1),mezőgazdász (1),Vöröstó (1),gépészmérnök (1),kozmetikus (1),fejlesztőmérnök (1),Csót (1),gondnok (1),távközléstechnikus (1),óvoda (1),Veszprém (1),webszerkesztő (1),másodfelügyelő (1),könyvelő (1),anyakönyvvezető (1),szociális munkás (1),zenész (1),szakmunkás (1),Domony (1),ápolónő (1),hentes (1),Békés megye (1),Békéscsaba (1),gyermekotthon (1),szoftverfejlesztő (1),gyülekezeti pénztáros (1),laboráns (1),gyógyszerész (1),irodavezető (1), Bács-Kiskun megye (1),nyomdász (1),XVI. kerület (1),falugondnok (1),teológushallgató (1),Kiskunhalas (1),villamosmérnök (1),futó (1),sportoló (1),Líceum (1),Kétbodony (1),gyülekezeti felügyelő (1),élelmezésvezető (1),informatikai tanácsadó (1),logopédus (1),borász (1),házasság (1),nefrológus (1),kesztyűs (1),varrónő (1),Diósgyőr-Vasgyár (1),egészségügy (1),Sopronbánfalva (1),jogász (1),Kazincbarcika (1),gimnazista (1),hagyomány (1),Beremend (1),Kaskantyú (1),tisztviselő (1),ács (1)

Nekem soha nem volt kérdés, hogy én Istenhez tartozom

Szekszárd könyvtáros Tolna megye

Németh Judit – nyugalmazott könyvtárigazgató, Szekszárd

Büszkeséggel tölt el, hogy a templomalapító lelkész, Németh Gyula unokája vagyok. Ő 1908-ban kezdte el 52 településről szervezni az evangélikusokat. Édesapámhoz, H. Németh Istvánhoz hasonlóan, 42 éven keresztül szolgálhatott.

Életem első nagy felszabadító gondolata édesapámtól származik, aki azt mondta, hogy nyugodtan mondhatjuk: „Jézusom, testvérem.” Ez az, ami minden bajban és örömben végigkísér engem.

Amikor az emberek arról beszélnek, hogy milyen gyötrődésekkel jár a hit, és hogy milyen nehéz megtartani Isten parancsolatait, akkor azt szoktam mondani, hogy számomra a hitben való járás –életforma. Nekem soha nem volt kérdés – még a pubertás korban sem –, hogy Istenhez tartozom. Ez annak is köszönhető, hogy három generáció élt itt a parókián, ahol minden az Istenről szólt.

„Légy hű mindhalálig” – ez a családunk igéje. Ezt nem nehéz betartani, ha az ember nyugodtan rábízza magát Istenre. Mint ahogy dédanyám mondta: „Mind jó, amit Isten tészen.” Ebben a sokszor istentelennek tűnő világban, Európa elhitetlenedésében gondolom és hiszem, hogy ott munkálkodik az Isten…

Tovább

Nagyon jó a gyülekezeti közösség tagjának lenni!

Szekszárd diák Tolna megye

Szombat Sára Virág – diák, Szekszárd

Nagyon szeretek énekelni. Hittanórán megtanultuk azt az éneket, hogy „Kimegy a magvető…” Nagyon tetszik az üteme, dinamikája és teljesen megértettem, amiről éneklünk. Az ének egy magvetőről szól, aki kimegy a mezőre és szétszórja a magokat. Van olyan mag, amely a kövek közé esik, és így nem tud majd a növény gyökere mélyre hatolni. A másik mag pedig ki tud kelni a jó földből. Megértettem, hogy itt arról is szó van, hogy Isten segítségével mi is naggyá, terméssé tudunk válni.

A gyülekezeti életet nagyon szeretem. Nem minden hétvégén, de amikor ráérünk, akkor anyukámmal és a testvéremmel együtt járunk az istentiszteletre. Egy nagyon jó közösség tagja lehetek itt. A lelkészünk, Zoli bácsi, a gyermekek nyelvén is elmondja Isten igéjének az üzenetét, így nem csak a felnőttek értik meg, hanem mi is.

Igaz, hogy az ifjúsági órák péntekenként vannak, így a hét fáradalmai már látszanak rajtunk, de nagyon jó itt lenni. Ez az egy óra olyan, ahol teljesen ki tudunk kapcsolódni, töltekezünk és jól érezzük magunkat.

Tovább

Aki nem hisz semmiben, annak nincsen mire támaszkodnia

Tolna megye Szekszárd diák

Sándor Zsigmond – diák, Szekszárd

Aki nem hisz semmiben, annak nincsen mire támaszkodnia. Én tudom, hogy Isten mindent tud mindenkiről, benne meg lehet bízni és rá lehet támaszkodni. Vannak dolgok, amiket nem szívesen mondok el másnak, de Istennel meg tudom beszélni. Ez jó érzés. Én Istenre támaszkodok a leginkább. Azért fontos nekem Jézus, mert tudom, hogy Ő segít nekem. Azért is szoktam hozzá fordulni, hogy növeljem az önbizalmam és magabiztosabb legyek.

A gyülekezetbe azért szeretek járni, mert itt sok mindenkit ismerek és élvezetesek az ifjúsági órák. Az ifi elején játszani szoktunk, sokat viccelődünk, és olyan dolgokról beszélünk, amik érdekelnek.

Istentiszteletre a családdal együtt szoktunk menni. Szeretem, hogy a szövegek és képek ki vannak vetítve. Örülök, hogy a lelkész a gyermekek nyelvén is elmagyarázza a történetet, mert így én is megértem. Énekelni is szoktam, kedvenc énekem a „Mélyből hozzád száll szavam”. Ezt azért szeretem, mert ebben benne van, hogy támaszkodjunk Istenre és hogy Tőle kérjük a segítséget.

Tovább

Az emberszeretet útján élni

Szekszárd Tolna megye orvos nefrológus

Dr. Wágner Gyula – nyugdíjas orvos, nefrológus, Szekszárd

Hálás vagyok, hogy orvos lehetek. Családom neveltetése révén érzelmi típusú ember vagyok, s inkább a lírai oldalát nézem a dolgoknak. Lehetséges, hogy ebből is fakad az emberszeretetem. Ez meghatározza azt is, hogy hogyan viselem gondját a betegnek, valamint hogy miként terelem feléjük a nővéreket. A hit az életben és a hivatásomban is nagy segítséget jelent. Vallom: ha az ember tudja, hogy benne Krisztus él, akkor úgy próbál élni, hogy az a cselekedetiben is megjelenjen.

Bár katolikus templomban kereszteltek, feleségemmel az evangélikus templomba kezdtem járni. A szekszárdi evangélikus közösség presbiternek is választott, e szerint próbálok a gyülekezeten belül tevékenykedni és másoknak segíteni. Rendszeresen részt veszünk az egyházi konferenciákon, hogy szélesebb távlatokba helyezzük egyházi ismereteinket. Azt gondolom, hogy nem az tesz evangélikussá, ha a különbözőségekről vitatkozunk, persze, az is fontos, de lényegesebb, hogy bennünk van Krisztus és ezt közvetítsük.

Tovább

A házastárs Isten ajándéka

Szekszárd orvos Tolna megye házasság

Dr. Wágner Gyuláné Emília – nyugdíjas szemorvos, Szekszárd

A jegyeseknek oktatják, hogy „a házastárs Isten ajándéka”. Én így tekintek a férjemre. Evangélikus családban születtem, konfirmáltam, a hit magától értetődő volt nekem. Édesanyám akkor is beíratott a hittanra, amikor politikai okokból – hogy ne akadályozza a továbbtanulásunkat – megpróbálták erről lebeszélni. Sopronba jelentkeztem kereskedelmi szakközépiskolába, de mivel a jellemzésembe bekerült, hogy klerikális családból származom, ezért nem vettek fel. Csornára kerültem gimnáziumba, majd onnan az orvosi egyetemre. Tulajdonképpen az édesanyám sziklaszilárd hitének köszönhetem a hivatásomat és az egyetemen megismert férjemet, valamint három gyermekünket és tíz gyönyörű unokánkat.

A gyülekezet egészen más, mint a másfajta közösségek, hiszen a Krisztushoz tartozás élménye sehol máshol nincs meg. Mindegy, hogy ki honnan jött, hogy egyébként hova tartozik, olyan összetartó erő van itt, ami csak a Szentlélek ereje lehet. A presbiterképzőn is – ahová az ország egész tájáról érkeztek ismeretlenek – megtapasztaltam a testvéri közösséget.

Tovább