Láthatóan evangélikus

blogavatar

Mai evangélikus arcképcsarnok | Ismerd meg az evangélikus egyház mai színességét!

Utolsó kommentek

Címkefelhő

Veszprém megye (31),nyugdíjas (28),diák (27),Tolna megye (22),Nógrád megye (18),tanár (18),Bács-Kiskun megye (16),Baranya megye (15),Miskolc (14),Borsod-Abaúj-Zemplén megye (14),Győr-Moson-Sopron megye (13),Pest megye (10),kántor (9),Szekszárd (8),egyetemista (8),Soltvadkert (7),Budapest (7),Cinkota (7),Györköny (7),evangélikus (7),Siklós (6),Szeged (6),Sopron (5),Balassagyarmat (5),Zánka (5),pénztáros (5),Magyarbóly (5),Ipolyszög (4),felügyelő (4),Pápa (4),pedagógus (4),Balatonfüred (4),orvos (4),Zomba (4),Ipolyvece (4),Ágfalva (4),Nemesleányfalu (4),óvónő (4),Nagyvázsony (4),Várpalota (4),Csongrád megye (4),postás (3),Felsőpetény (3),Mohács (3),Nemeskér (3),Csővár (3),Fejér megye (3),Szentantalfa (3),tanító (3),könyvtáros (3),kereskedő (3),Székesfehérvár (3),Kiskőrös (3),Domony (3),tanuló (3),Penc (2),Láthatóan evangélikus (2),szoftverfejlesztő (2),láthatóan evangélikus (2),cukrász (2),eladó (2),gimnazista (2),őstermelő (2),gondnok (2),énekkar (2),Felsőnána (2),asszisztens (2),imádság (2),rendőr (2),Kisdörgicse (2),Balatonakali (2),család (2),Páhi (2),hittan (2),Dunatetétlen (2),Harka (2),keresztelő (2),Dörgicse (2),üzletvezető (2),programozó (2),Pilis (2),Szécsény (2),konfirmáció (2),Harta (2),recepciós (1),tűzoltó (1),Kecskemét (1),fodrász (1),Veszprém (1),könyvelő (1),szakmunkás (1),építész (1),szakács (1),anyakönyvvezető (1),óvoda (1),szociális munkás (1),fazekas (1),Tét (1),zenész (1),Vöröstó (1),gazdasági referens (1),vállalkozó (1),webszerkesztő (1),Fehérvárcsurgó (1),másodfelügyelő (1),szerelő (1),házaspár (1),gyűjteményvezető (1),levéltár (1),történész (1),távközléstechnikus (1),Bikács (1),fejlesztőmérnök (1),énekkarvezető (1),Lovászpatona (1),gépészmérnök (1),presbiter (1),kozmetikus (1),Vácegres (1),Csót (1),költő (1),állatorvos (1),borász (1),Békés megye (1),Békéscsaba (1),irodavezető (1),villamosmérnök (1),hentes (1),ápolónő (1),gyülekezeti pénztáros (1),laboráns (1),gyógyszerész (1),gyermekotthon (1),futó (1),sportoló (1), Bács-Kiskun megye (1),Kaskantyú (1),egészségügy (1),Diósgyőr-Vasgyár (1),nyomdász (1),informatikai tanácsadó (1),Kiskunhalas (1),teológushallgató (1),XVI. kerület (1),falugondnok (1),Líceum (1),Kétbodony (1),mezőgazdász (1),ács (1),nefrológus (1),kesztyűs (1),buszsofőr (1),nővér (1),Alsószeli (1),esztergályos (1),Nagymányok (1),Fancsal (1),varrónő (1),házasság (1),hagyomány (1),Sopronbánfalva (1),jogász (1),Kazincbarcika (1),tisztviselő (1),Beremend (1),gyülekezeti felügyelő (1),élelmezésvezető (1),logopédus (1),Vanyarc (1)

A kántori szolgálat számomra egyszerre öröm és elhivatottság

Harta Bács-Kiskun megye eladó

Róth Gábor – bolti eladó, kántor, Harta

Számomra az egyház és a gyülekezet nem csak a vasárnapok, hanem a mindennapjaim része. Nekem fontos a hovatartozás, a közösség, azon belül is büszkén mondom, hogy életem alapvető része, hogy az evangélikus gyülekezethez tartozom.

Nagybátyám, Róth Márton, is orgonista volt, én is a gyülekezet kántora lettem. Kiskoromban is megfogott az egyházi zene, a szép énekeink, koráljaink. Elmentem a fóti kántorképzőbe, ott tanultam meg orgonálni.

A korombéliek közül sokan ódzkodnak az egyházi zenétől, de ha jobban körülnézünk, akkor látjuk, hogy nagyon sok fiatal ma is szereti az igényes egyházzenét. A fóti nyári tanfolyamokon is évente három telt házas turnus indul, ez is jelzi, hogy van igény a kántori szolgálatra.

„Aki énekel, az kétszeresen imádkozik” – fogalmazza Augustinus. Én vallom, hogy ez az orgonálásra is igaz. A kántori szolgálat számomra egyszerre öröm és elhivatottság, úgy érzem, hogy ezzel Istennek adok hálát és a közösségnek szolgálok.

Tovább

Aki a szocializmusban is vállalta a hitét

Harta  Bács-Kiskun megye

Leiteizer Mátyásné Kati néni – nyugdíjas, Harta

A szocializmusban nem volt nagy dicsőség a templomba járás, a hit gyakorlása. Én akkor is jártam! Édesapámmal kiskorom óta ott voltunk, a nehezebb időkben sem maradtunk el. Egyedül akkor nem mentem a templomba, amikor a gyermekeimmel otthon kellett maradnom. Azóta is, ha egy mód van rá, ott vagyok az istentiszteleten. Büszkén mondhatom: nekem az egyház a mindenem!

Nem tudok úgy felkelni, hogy ne imádkozzam. Ha napközben valami jó ér, akkor mindig köszönetet mondok az Úrnak. Úgy érzem, hogy van, aki vigyáz rám. Minden pillanatban az jut az eszembe, hogy az Isten nem hiába teremtett – ezért mindig hálát adok.

Sajnálom, hogy a fiatalok nem annyira figyelnek oda Istenre. Azt gondolom, hogy biztatni kéne a fiatalokat, hogy járjanak templomba, ahol jobbat hallanak, mint más helyeken, sőt a saját kérdéseikre is választ kaphatnak. Bízom abban, hogy idővel ők is követnek majd minket, hiszen rájönnek, hogy csak Istennel lehet teljes az életük.

Tovább