2017-ben ünnepeljük a reformáció 500 éves évfordulóját. A Láthatóan evangélikus blog célja, hogy gyülekezeti tagok vallomásain keresztül hívja fel az érdeklődők figyelmét az evangélikus egyház mai színességére. A kezdeményezés 2016. október 31-én indul, hetente három portré lesz majd látható és olvasható.

„A reformáció 500. évfordulójához közeledve szeretnénk bemutatni, hogy az evangélikusság nemcsak múlt, hanem jelen és reménység szerint jövő is” – fogalmaznak a kezdeményezés szervezői. Galambos Ádám és Magyari Márton olyan oldalt indítanak, ahol gyülekezeti tagok vallomásain keresztül fogalmazzák meg, hogy miért fontos az evangélikusság. „Ma is sokan vannak, akik kortól, nemtől, foglalkozástól függetlenül felvállalják evangélikus identitásukat. Őket szeretnénk fényképen és rövid vallomáson keresztül bemutatni” – mondják a szervezők.

Az alapötlet a Humans of New York, a Homeless of Budapest és a Budapest katalógus kezdeményezéseire vezethető vissza. Az említett projektek portréfotókon és tömör történeteken keresztül mutatnak be egyes embereket, a lakók városhoz való viszonyát. A projektek sikeressége a sokszínűségben és a rövid képi és szöveges üzenetben rejlik. Ezt emelik most át a Láthatóan evangélikus ötletgazdái és valósítják meg az evangélikus egyház vonatkozásában. Így Magyarországon indul el először a nemzetközileg ismert sorozat vallási oldala. Magyari Márton és Galambos Ádám az egyes gyülekezetek felkeresésén, bemutatásukon keresztül hívják fel a figyelmet az evangélikus értékekre, a jelen gyülekezeteire, a látható, felvállalt evangélikusság megélésére.

A kezdeményezés arra is lehetőséget ad, hogy a szerkesztők rögzítsék a reformáció 500. évében élő evangélikusság jelenét, identitását, gyülekezeti életét, mindennapjait is. A Láthatóan evangélikus kezdeményezés a reblogon, facebookon, twitteren, instragramon is követhető, valamint az evangelikus.hu oldalon külön felületet kap.

 A Láthatóan evangélikus blog 2016. október 31-én indul, hetente három portré lesz majd látható és olvasható. „Fontosnak tartottuk, hogy az emlékévet megelőzve indítsuk el kezdeményezésünket, hogy ezzel is segítsük az evangélikusságot az ünnepben. A magunk oldaláról a legjobb formának az egyes ember bemutatását, a bizonyos értelemben vett »hitvallások« gyűjtését találtuk. Az előkészületi munka során örömmel ismertük fel, hogy sokan vannak, akik ma is beszélnek hitükről, vállalják, sőt mintegy egzisztenciális kérdésként élik meg, hogy evangélikusok” – fogalmazzák.